Paus Franciscus:  

“Je kunt gebreken hebben, zorgen hebben, zelfs boos zijn, maar onthoud dat jouw leven van het grootste belang is in onze wereld. En jij alleen kunt voorkomen dat het een mislukking wordt. Er zijn tal van mensen die je waarderen, bewonderen, die van je houden. Onthoud dat geluk niet zit in een onbewolkte hemel, een weg zonder ongelukken, een prettige baan, een relatie zonder teleurstellingen.

“Gelukkig zijn betekent kracht vinden in het vergeven, hoop houden in de strijd, veiligheid in de angst, liefde in de onenigheid. Het geluk schuilt niet alleen in het genieten van een glimlach, maar ook in het nadenken over verdriet. Het gaat er niet alleen om succes te vieren, het gaat ook om te leren van mislukkingen. Het gaat niet alleen om je gelukkig voelen met bijval, het gaat erom dat je gelukkig kunt zijn in de anonimiteit. Geluk wordt niet door het lot bepaald, maar is een knappe prestatie voor wie de kunst verstaat van de reis naar binnen te gaan. “Gelukkig zijn is stoppen je slachtoffer te voelen en je eigen lot in handen te nemen.” Het is wandelen door woestijnen, en ook een oase diep in de ziel kunnen vinden. Het is elke ochtend God danken voor het wonder van het leven. Gelukkig zijn is niet bang zijn voor je gevoelens en over jezelf kunnen praten. Heb de moed om een “nee” te horen en vertrouwen te hebben in kritiek, zelfs als deze onterecht zou zijn. Het zit hem in je kinderen te omhelzen, je ouders te knuffelen, poëtische momenten door te brengen met je vrienden, ook al doen deze ons soms pijn. “Gelukkig zijn is het leven te durven leven zoals de Schepper het aan ieder van ons geeft, vrij, vreugdevol en eenvoudig. Je hebt dan de volwassenheid om te kunnen zeggen: “Ik heb fouten gemaakt”. Je hebt de moed om te zeggen het spijt mij. Je bent zo verstandig om te kunnen zeggen: “Ik heb je nodig”. Je durft te zeggen: “Ik hou van jou”. Moge je leven een tuin van kansen tot geluk worden, moge je in de lente verliefd zijn op de vreugde en in de winter verliefd op de wijsheid. “En als je een fout maakt, begin dan opnieuw. Want alleen dan zul je verliefd kunnen zijn op het leven. Je zult ontdekken dat gelukkig zijn niet hetzelfde is als het hebben van een perfect leven. Maar tranen weten te benutten om verdraagzaamheid te besproeien, nederlagen om je geduld te trainen. “Benut je fouten met de sereniteit van een beeldhouwer. Benut pijn om verbinding te maken met plezier.

Benut obstakels om vensters van begrip te openen. Geef nooit op. Geef vooral nooit de mensen op die van je houden. Geef nooit op gelukkig te zijn, want het leven is een geweldig schouwspel.”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *