Vaticaan vaccineert 1200 arme mensen tijdens Goede Week

Het Vaticaan start in de Goede Week een coronavaccinatieprogramma voor arme en dakloze mensen in Rome. Met de inenting van zo’n 1200 mensen hoopt het Bureau voor Pauselijke Liefdadigheidswerken gehoor te geven aan de oproep van de paus tot een eerlijke distributie van de coronavaccins.

Pauselijk aalmoezenier kardinaal Konrad Krajewski maakte vrijdag bekend dat de ingekochte doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin zullen worden toegediend aan “de armste en meest gemarginaliseerde mensen die, vanwege hun situatie, het meest worden blootgesteld” aan het coronavirus.

De inentingen zullen in het atrium van de audiëntiezaal van het Vaticaan plaatsvinden, waar ook medewerkers van het Vaticaan de vaccinaties kregen toegediend.

Vaccinatie in het Vaticaan

Sinds half januari worden medewerkers van het Vaticaan gevaccineerd. Zowel paus Franciscus (84) als paus emeritus Benedictus (93), hebben de twee doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin ontvangen.

Kort na de eerste inenting wilde paus Franciscus dat niet alleen de inwoners en werknemers van het Vaticaan werden gevaccineerd, maar ook de armen die in drie nabijgelegen daklozenopvangcentra wonen. Vijftig bewoners hiervan zijn al ingeënt, liet kardinaal Krajewski weten.

Het Vaticaan liet vorige maand alle journalisten vaccineren die met paus Franciscus begin maart naar Irak reisden. Ook kregen de ambassadeurs bij de Heilige Stoel een vaccinatie aangeboden.

Eerlijke verdeling

De paus moedigt mensen regelmatig aan om zich te laten inenten omwille van henzelf en hun naasten. Ook riep hij meermaals regeringen op om zich in te spannen voor een eerlijke verdeling van vaccins. Hij wil dat voorkomen wordt dat rijke landen alle vaccins opkopen.

Tijdens zijn traditionele kerstzegen Urbi et Orbi zei hij: “Ik vraag iedereen – regeringsleiders, bedrijven, internationale organisaties – om samenwerking te bevorderen en elkaar niet te beconcurreren, maar een oplossing voor iedereen te zoeken: vaccins voor iedereen, vooral voor de meest kwetsbare en behoeftigen van alle delen van de planeet. Voor iedereen: de meest kwetsbaren en behoeftigen.”

Kardinaal Krajewski heeft inmiddels een webpagina opgezet waarop mensen online geld kunnen doneren om vaccins voor “onze armste en meest kwetsbare broeders en zusters” te kopen.

Samenwerking

Het vaccinatieprogramma in de Goede Week wordt uitgevoerd in samenwerking met vrijwilligers van het Lazzaro Spallanzani-ziekenhuis, de mobiele gezondheidskliniek Madre di Misericordia voor de armen op het Sint-Pietersplein, medewerkers van de Vaticaanse gezondheidsdienst en een Italiaanse organisatie van medische professionals die gratis zorg bieden aan de armen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *