Heiligen van om de hoek’: Paus Franciscus eert verpleegkundigen

De coronapandemie geeft welverdiende aandacht aan verpleegkundigen, die behoren tot “de heiligen van om de hoek”. Dat zei paus Franciscus vandaag bij gelegenheid van de Dag van de Verpleging en de 200ste geboortedag van Florence Nightingale.

“Elke dag zijn we getuige van de moed en opoffering van gezondheidswerkers, en met name verpleegkundigen, die met professionaliteit, zelfopoffering, verantwoordelijkheidsgevoel en naastenliefde mensen helpen die getroffen zijn door het virus, zelfs tot op het punt dat zij hun eigen gezondheid in gevaar brengen”, zo schreef de paus in zijn boodschap. “Bedankt voor jullie dienst aan de mensheid.”

Paus Franciscus bracht ook hulde aan de verpleegsters die zelf het virus opliepen en stierven. Hij verzekerde hun families dat “de Heer elk van hen bij naam kent”.

‘Investeer in gezondheidszorg’

“In veel landen”, aldus de paus, “heeft de pandemie ook een aantal tekortkomingen in de gezondheidszorg aan het licht gebracht”, waaronder de noodzaak om in verplegend personeel te investeren en hen meer respect en erkenning te geven.

Paus Franciscus gebruikte zijn boodschap om ook “leiders van naties over de hele wereld te vragen om te investeren in gezondheidszorg als het primaire gemeenschappelijke welzijn, door de systemen te versterken en meer verpleegsters in dienst te nemen, om iedereen te verzekeren van adequate zorg met respect voor de waardigheid van elke persoon.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *