Preek, weekend van 5 september

 

In 2015 publiceerde paus Franciscus een schrijven getiteld: Laudato si. Dit komt uit het Loflied van de Schepping van Franciscus van Assisi en betekent:  Geprezen zijt Gij, Heer, om heel de aarde. Die aarde moeten we waarderen en beschermen, zegt de paus. De eerste zondag van september heet dan ook wereldwijd: Scheppingszondag.

Nooit eerder kreeg de aarde meer aandacht dan vandaag. We hoeven de radio of de tv maar aan te zetten, en we horen en zien dat tientallen landen werden of worden geteisterd door vreselijke overstromingen. Maanden durende bosbranden vernietigen wereldwijd miljoenen hectaren oerwoud. Vreselijke hittegolven, tornado’s en tropische stormen treffen verschillende werelddelen en vernietigen hele dorpen en halve steden.

 

De aarde wordt door allerlei rampen geteisterd. De mensheid moet dus dringend veel meer respect hebben voor de schepping.

Heel verontrustend is het feit dat veel mensen er zeker van zijn dat er helemaal geen problemen zijn. Klimaat én corona ontkenners!

Die ontkenners lijken wel volgelingen van de doofstomme in het evangelie van vandaag. Die lijkt er immers ook van overtuigd dat hij helemaal geen problemen heeft. Dus brachten anderen hem bij Jezus. Mocht de doofstomme vandaag leven, dan zouden corona en de opwarming van de aarde ook voor hem heel waarschijnlijk fantasie zijn van wetenschappers.

Het is dus zeker niet toevallig dat Jezus tegen hem zegt: ‘Effeta, Ga open’, en dat zegt Hij ook tegen ons. ‘Ga open, zodat je hoort, ziet en handelt. Ontken de problemen niet. Ga dus open.’ Dat zegt Jezus tegen ons, net als tegen die doofstomme.

Dat kan alleen als de liefde voor zijn schepping ons zou leiden in onze relatie, met elkaar, en met heel de schepping.

Tenslotte: eerbied voor de schepping, respect voor elkaar door Corona te bestrijden middels vaccinatie is, zoals de paus herhaaldelijk zegt: een daad van Naastenliefde. Amen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *