AANKONDIGING FILM: IN HET KADER VAN 75 JAAR VRIJHEID

Op zondag 24 Mei wordt de door de Brabantse filmmakers Eric Peeters (Budel-Schoot)  en Twan van Asseldonk (Boekel) de film -Some Will Never Return- uitgezonden op NPO 1. Omroep WNL zendt deze 50 minuten durende documentaire uit om 11.05  uur direct na de uitzending van WNL op Zondag.

Some will never return is een indrukwekkend verhaal dat de filmmakers willen vertellen om te voorkomen dat de Tweede Wereldoorlog in de mist van het verleden dreigt te verdwijnen. Regisseur Eric Peeters: “Een ongewenste ontwikkeling omdat we ook in het heden moeten begrijpen dat in vrede met elkaar samenleven niet als vanzelf gaat en we moeten blijven nadenken hoe we die vrijheid vasthouden. Om met Maarten van Rossem te spreken: Omdat deze ramp uit de twintigste eeuw nog steeds als een dreunend waarschuwingssignaal voor het heden zou moeten gelden.”

Amerika

Op zondagmorgen, 7 december 1941, wordt Amerika het grootste militaire conflict uit de menselijke geschiedenis ingezogen. Producent Twan van Asseldonk: “Samen met grafadoptanten uit Limburg van de Amerikaanse begraafplaats Margraten en deskundigen zoals Maarten van Rossem, Willem Post en Mathieu Segers, vertellen we het verhaal van de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog wanneer die jonge Amerikanen uitsturen naar Europa. Velen van hen zouden nooit meer terugkeren.”

Margraten

Meer dan 8000 omgekomen jonge Amerikanen liggen begraven in het Limburgse Margraten. Some Will Never Return is een verhaal van jonge jongens die hun bezorgde ouders moesten achterlaten. Die alles verlieten waar ze van hielden en ons land insprongen.  Een verhaal over Amerika wanneer ze ongewild in dit rampzalige conflict worden betrokken en vanaf dat moment ons helpen weerstand te bieden tegen totalitarisme. Over jonge soldaten die een verhaal achterlieten om nooit te vergeten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *