Het verdriet haalt me in! HET WORDT TOCH WEER LICHT…

Wanneer mensen aan mij vragen: hoe gaat het? Is mijn antwoord steevast: goed!

En dat is het dan. Ofschoon ik super gelukkig ben als priester, zolang te mogen zijn en werken in Helmond en sinds september 2017 in Uden en omgeving, ik voel me echt gedragen, is er toch een heftig jaar 2016 dat mijn leven tekent. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in de Geseldonk op 7 januari jongstleden werd mij dat nog eens extra duidelijk. Natuurlijk ben ik blij Mierlohoutenaar 2017 te zijn en is dat zeer eervol, alle dank daarvoor, een echte opsteker. Maar ik was overmand door emotie. Ik ben gewoon als pastor mensen bij te staan, te troosten, vaak alleen door er te zijn. Nu ervaar ik zelf wat het betekent een rouwproces door te maken. In zeven maanden tijd: een zwaar ongeluk en herstel, het heengaan van mijn beste kameraad Stuart en van mijn beide lieve ouders.

Drie mensen waar ik gewoon was “op te leunen”, die er altijd waren. Natuurlijk weet ik in geloof dat ze thuis zijn bij God, dat gun ik ze alle drie. Maar dat neemt niet weg dat het verdriet, gemis en soms ook grote eenzaamheid met zich meebrengt. Ik weet dat ik me hier als pastoor heel kwetsbaar opstel, maar dat kan me niet weerhouden om dit met u te delen. Want, er is veel stil verdriet omwille van verlies. Verlies door het sterven, maar ook verlies doordat het in relaties mis kan gaan. Ik hoor er veel van.

Al die ervaringen brengen verdriet, gemis en eenzaamheid met zich mee.

Mijn Paaswens is: dat we er voor elkaar durven zijn! Ons niet groter houden, of wanen dan het is.

Dat we in gesprek blijven met elkaar. Troostend en troost ontvangend.

Ik wil er graag voor U zijn, maar weet dat ook ik mijn pijn en verdriet draag en daarin heel bijzonder met U verbonden ben.

En…ik geloof het toch: het is nooit zo donker…of het wordt weer licht, het licht van Pasen.

Ik wens het U van harte toe.

John van de Laar, pastoor/deken.

 

2 antwoorden op “Het verdriet haalt me in! HET WORDT TOCH WEER LICHT…”

  1. Verdriet mag er zijn, toch?
    Net als geluk, tevredenheid, gemis en je eenzaam voelen. Ook al
    heb je nog zoveel mensen om je heen en “boven” je.
    Ik vind het erg dapper dat je dit met de lezer deelt en wens je erg veel sterkte, warmte en aandacht van iedereen om je heen.

    Ik wens je fijne Paasdagen met veel licht, het licht van Pasen.

  2. Mooie woorden lieve pastoor John, dat we elkaar tot steun mogen zijn! En door de liefde van God met elkaar verbonden blijven. Ik wens u mooie verlichtende Paasdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *