Vastentrommeltje

Veertigdagentijd en Pasen; tijd van (je) leven. Wat is er veel veranderd in mijn beleving van en waardering voor de tijd waarin we zitten. Vroeger betekende de “vasten” vooral –doordeweekse snoepjes bewaren in je trommeltje en die zondags allemaal ineens opeten–. Soms zoveel ineens dat je er bijkans ziek van werd. Ach, het had ook wel iets en je was je tenminste bewust van het feit dat er iets bijzonders gaande was.

Verder herinner ik me vooral Goede Vrijdag. Scholen waren vóór drie uur uit, de winkels allemaal dicht! Om drie uur was er een rust en een stilte die de hele wereld leek te omvatten. Wat een vreselijk verhaal, dat lijden van Jezus! Deze lieve Jezus die aan het kruis geslagen werd “opdat de Schrift vervuld zou worden”. “Wat is dat voor een Schrift?”; dacht ik in mijn onschuld. “Laat ze dan gauw dat Schrift kapot scheuren in plaats van die lieve Jezus aan het kruis te slaan”. Ik snapte er misschien niet zoveel van maar ik ben achteraf toch dankbaar dat mijn ouders mij zo hebben ingeleid in ons geloof.

Er volgden vele jaren dat heel dat Pasen me niets meer zei. Ja, een paar vrije dagen, ook leuk! Inmiddels is dat totaal veranderd. Voor mij is Pasen een veel groter feest dan Kerstmis. En niet alleen Pasen, ook de voorbereidingstijd. Gewoon bezig zijn met het besef van de weg die Jezus ging en daarmee langzaam maar zeker ook zelf dichter bij God komen. De lezingen van de Veertigdagentijd volgen en mee proberen te trekken met Jezus, wetende dat het eigenlijk één groot feest is, omdat Christus het kwaad, nee, de dood gaat overwinnen!

Dat was vroeger anders. Toen was de Veertigdagentijd in mijn beleving vooral zwaar met veel nadruk op onze zonden en dat het allemaal niet deugde; eigenlijk ook dat het onze schuld is dat Jezus gekruisigd werd. Nou kan ik me daar inmiddels ook wel iets bij voorstellen, maar vertel het eens aan een kind!? In elk geval is het goed om het feest van Pasen minstens zo intensief te vieren als Kerstmis. Want zonder Pasen zou het nooit Kerstmis geworden zijn, en andersom. De Kerk biedt haar diensten aan; de vieringen, de Sacramenten (niet in de laatste plaats het cruciale Sacrament van vergeving), aanbidding van het H. Sacrament op woensdag en vrijdag en de Bijbelgroepen.

In de Goede Week zullen we ook het getijdengebed samen bidden. Maar u kunt ook zelf proberen om op een creatieve manier dichter bij het mysterie van Christus’ dood en verrijzenis te komen. Opdat het voor u echt een Zalig Pasen mag worden.

Diaken Pieter Raaijmakers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *